Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 17:23 - КРЪВТА НА ИСУС ХРИСТОС
Автор: kpmn Категория: Други   
Прочетен: 2001 Коментари: 0 Гласове:
0



КРЪВТА НА ИСУС ХРИСТОС
п-р Красимир Партовски



Когато говорим за кръвта на Исус Христос трябва да имаме разбирането защо Христос извърши делото на кръста, какви са причините да даде живота, кръвта и тялото Си за нас и в следствие на тази жертва какво придобихме ние!
Има седем неща, които кръвта на Исус Христос направи за нас, седем неща, подредени в много точна последователност.

1. Изкупени - Ефесяни 1:7 – „в Когото имаме изкуплението Си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат”.

Бог върна своето Си по един законен, легален начин – като плати цената.
Дяволът идва, за да краде, погубва и убива, въвличайки чрез лъжа хората в греха. Но Бог не ни остави да носим последствията от греха, които са смърт, но изпрати най-доброто като отплата – Своя Син. Животът е в кръвта, затова, за да имаме и ние живот, Той плати цената и ние станахме Негово притежание – Негови синове и дъщери.

2. Простени - Чрез кръвта на Исус ние сме простени за всяка неправда и грях. Сега сме негови деца, а Той наш Баща.

3. Очистени – 1 Йоан 1:7 – „Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса (Христа) ни очиства от всеки грях.”
В Стария Завет само първосвещениците са имали право веднъж в годината да влизат в Светая Светих, за да направят пред Бог умилостивение за грях, като преди това е трябвало да се очистят според закона. Ако първосвещеника влезел в присъствието на Всевишния, носещ в себе си грях или неправда, умирал на място от святостта на Господа. Той носел звънчета върху одеждите си. Ако те звънели означавало, че всичко е наред, но ако звънът им престанел, първосвещеника бил издърпван навън чрез привързаното към него въже.
Когато Исус даде живота Си на кръста, завесата в храма, която отделяше Cветая Cветих, се раздра от горе до долу. Христос направи връзка между Бог и хората. Само чрез Него имаме достъп до присъствието на Отец по всяко време. Той е Пътят и благодарение на Него получаваме превилегията винаги да имаме свободно общение с Отец.
Сатана лъже, че един или друг грях няма да бъде простен от Бог. Но това е ЛЪЖА! Ние сме очистени от всеки грях и беззаконие. За Бог нашето минало е изтрито, ние нямаме минало, а само настояще и бъдеще в Христос!

4. Оправдани – Римляни 5:9 – „Много повече, прочее, сега като се оправдахме чрез кръвта Му, ще се избавим от Божия гняв чрез Него.”

Всички хора ще бъдат съдени един ден, но оправданите ще се избавят от гнева на Господа чрез Христос!
Винаги, когато дяволът се опитваше да изкуши Исус, Той му се противопоставяше чрез Словото на Бога. Това именно е и нашето оръжие срещу врага – да изповядваме Словото на Отец и да вярваме в Неговите думи. Ако противника се опитва да те обвинява припомни му, че си оправдан чрез кръвта на Исус Христос.

5. Примирени – Колосяни 1:20 – „и чрез Него да примири всичко със Себе Си, и земните и небесните, като въдвори мир чрез Него с кръвта, пролята на Неговия кръст”.

Истината е, че или сме с Бог или против Него – няма средно положение. „Сатана” означава „противник”. Ние избираме на чия страна ще бъдем – примирени с Бог или Негови противници. Когато се покаем и приемем Исус Христос за наш Господ и Спасител, Христовата кръв ни примирява с Отец. Тогава нашето общение с Него става двустранно – и двете страни споделят мнения, мисли, чувства и т.н.

6. Осветени – 1 Петрово 1:2 – „избрани по предузнанието на Бога Отца, чрез освещението на Духа, за да сте послушни и да бъдете поръсени с кръвта Исус Христова; благодат и мир да ви се умножи.”

Силата на Христовата кръв се крие във факта, че тя не просто изтече, тя беше пролята; тя не Му беше взета, Той я даде доброволно. Затова и ние сме осветени поради твърде високата цена, която беше платена за нас чрез кръвта на Христа!

В Стария завет приносът за прощение на греховете е бил проливането на кръвта на животно без недостатък. Но тази кръв само е покривала греховете. Ако поставите лист бяла хартия върху петно то изчезва от погледа ви, но когато отместите листа петното си е там.

Кръвта на Исус Христос не покрива греховете, тя ги измива и заличава завинаги! Ако напишете нещо с тебишир върху дъската и след това изтриете с гъба написаното, то изчезва. Надписа не е покрит, той не съществува вече. Така и ние поръсени с Христовата кръв биваме очистени от всеки грях и беззаконие. Тогава Бог изпраща Святия Си Дух, чрез Когото биваме осветени.
В Стария Завет болните от проказа (която е символ на греха) са били отделяни от народа. Първосвещеникът е взимал кръв от животно (което е избрано според Закона) и намазвал дясното ухо, палецът на дясната ръка и палецът на десния крак на прокажения. Тази кръв само е покривала греховете, докато кръвта на Исус днес изтрива, премахва, заличава всеки грях, без да остане никаква следа.
След това първосвещеникът помазвал същите места на прокажения с масло, което символизира помазанието. Помазанието идва след очистването с кръвта, за да ни води в по-дълбоко общение с Бога.
А защо именно на тези места е трябвало да бъде помазан прокаженият с кръв и масло? Чрез ушите информацията достига до нашия ум и там решаваме дали да я приемем или не. Там се раждат нашите помисли и намерения; следователно очистеното и помазано ухо ще чува Божия глас и ще върши Неговата воля. Палецът на ръката е символ на нашия труд, който вършим за Господа или за света, оттук следва, че когато помазанието е върху нас силата и трудът на ръцете ни ще са благословени от Господа и ще са за Негова слава. Палецът на крака символизира нашето ходене; пътят ни в сетлината или в тъмнината, от което правим извода, че помазанието ни води в светлината и славата на нашия Всемогъщ Бог.

7. Усъвършенствани – Евреи 10:14 – „Защото с един принос Той е усъвършенствувал завинаги ония, които се освещават.”

Чрез кръвта на Христос ние получаваме пълна промяна, пълно преобразяване – дух, душа и тяло.

Като деца на Вечния Бог, Създател на всичко видимо и невидимо, изпълнени с Неговия Дух, ние имаме привилегията да Го следваме, да търсим Неговата воля, да пребъдваме в присъствието Му и да се допитваме за всичко до Нашия небесен Баща.

Чрез святата и скъпоценна кръв на нашия Господ и Спасител Исус Христос ние сме:
- изкупени - повече не сме притежание на нашия противник
- простени – Бог ни е простил и приел за свои синове и дъщери
- очистени от всеки грях и беззаконие
- оправдани - няма да бъдем съдени според както светът ще бъде
- примирени-вече не сме Божии противници, но негови деца
- осветени – можем да влизаме в Божието присъствие без страх
- усъвършенствани - в дух, душа и тяло





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kpmn
Категория: Други
Прочетен: 55864
Постинги: 23
Коментари: 6
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол